Android vs IOS

AndroidvsiOS_Feature (1)

Google-ov Android I Apple-ov IOS su operativni sistemi koji se prvenstveno koriste u mobilnoj tehnologiji, poput pametnih telefona I tablet. Android, koji je zasnovan na Linux-s I delimično je “open source”  sličniji je PC-u nego Ios-u, po tome što su njegov interfejs I osnovne funkcije uglavnom prilagodjavaju od vrha do dna.  Medjutim iOs-ovi uniformni elementi dizajna ponekad se vide kao jednostavniji za upotebu.

Pažljivo biratje sisteme pametnih telefona I tablet, jer će prelazak sa iOs-a na Android ili obrnuto zahtevati da ponovo kupujete aplikacije u Google play-u ili Apple App Store-u. Android je sada najčešće korišćena platform za pametne telephone na svetu I koriste ga mnogi različiti proizvodjači telefona. iOS se koristi samo na Apple uredjajima, kao što je iPhone.

Pristup (Interface)

iOS I Android koriste dodirne interfejse koji imaju mnogo toga zajedničkog – prevlačenje, tapkanje I uvlačenje I zumiranje. Oba operativna sistema pokreću se sa početnog ekrata koji je sličan radnoj površini računara. Iako početni ekran iOS-a sadrži samo redove ikona aplikacija, Android dozvoljava upotrebu vidžeta koji prikazuju informacije o automatskom ažuriranju, poput vremena I e-pošte.

Korinički interfejs iOS-a ima priključnu stranicu na kojoj korisnici mogu da prikače najčešće korišćene aplikacije. Statusna traka prolazi preko vrha I na iOs-u I na Androidu-u I nudi informacije kao što su vreme, WiFi ili signal ćelije I trajanje baterije. Na Android-u statusna traka takodje prikazuje broj novoprimljenih e-poruka, poruka I podsetnika.

Brzina

Iphone 6s je lako pobedio Samsung Galaxy Note 7 na testu brzine koji je podrazumevao otvaranje nekoliko aplikacija jednu po jednu, dva puta prelazeći kroz niz aplikacija. Za oba uradjaja korišćen je isti skup aplikacija. Iphone je uspeo da završi dva kruga za 1m21s, dok je Galaxy Note za 2m4s bilo potrebno da završi isti zadatak. Samsun Galaxy Note 7 može se pohvaliti boljim hardverskim specifikacijama i mnogo je noviji telefon u poredjenju sa iPhone 6s.

Medjutim, treba napomenuti da bi razlika mogla biti u tome kako izdavači aplikacija razvijaju svoje aplikacije za Android u odnosu na iOS. Samo zato što su iste aplikacije na obe platforme ne znači da je njihov interni rad isti.

Za još korisnih i zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde.