Šta je 5G mreža?

5gfeatured

Reč je o petoj generaciji mobilnog interneta koja nam donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost kao i responzivnost. Brzina bežične konekcije će biti 10 do 100 puta veća od onoga što je trenutno dostupno. To znači da Vaš omiljeni film ili seriju možete skinuti za par sekundi.

Ovo će se posebno odraziti na gejming industriju. Brzina prenosa podataka putem 5G mreže će biti toliko velika da će vreme odlaganja biti redukovano do nivoa nepostojanja. Sa ovakvom brzinom prenosa podataka igranje igrica na telefonu biće sve što očekujete od gejming iskustva.

Prednosti 5G mreže

Ipak, brzina je samo jedna od prednosti. Najveća „prašina“ jeste se podigla zbog brzine 5G mreže, ali ona ima i drugih prednosti. Ona će imati bolji protok, što znači da će na nju bez problema moći odjednom da se poveže više uređaja nego pre, pa je veoma moguće da više nećete imati problema sa internetom na mestima na kojima je mnogo ljudi. Osim toga, 5G će smanjiti i vreme koje je potrebno da se telefon poveže sa serverom i to na virtualnu nulu. Na sve to, komunikacija sa klaud platformom biće brža i lakša.

Nedostaci 5G mreže

Više od 90% mikrotalasnog zračenja apsorbuje se kroz našu kožu. To znači da će naša koža nakon uvođenja 5G mreže „upijati“ ovo štetno zračenje. Studije ističu da pored velikog negativnog uticaja, koji 5G mreža ima na ljudsko zdravlje, ona negativno utiče i na biljni i životinjski svet. Osim toga, u industriji se dovidi pitanje i sigurnost 5G mreže, posebno zbog toga što će tehnologije na kojima će se zasnivati rad autonomnih automobila i zdravstvenih sistema zavisiti od te mreže.

Posle testiranja tokom 2017. Više od 180 naučnika i istraživača zatražilo je da se zaustavi uvođenje mreže pete generacije. Razlozi za to su nedovoljna istraženost njenog štetnog dejstva i moguće posledice ne samo na ljudsko zdravlje nego i na celokupni život na planeti.

Za još korisnih i zanimljivih blogova, posetite našu stranicu blog.