5 saveta o zaštiti podataka preko interneta

naslovnazablogzastite

Uz hakere, prevare, malverzacije i još mnogo toga internet se smatra jednim od najopasnijih mesta današnjice za prikupljanje Vaših podataka. Samim širenjem interneta na mobilne uređaje i tablete povećao se rizik od napada i krađe podataka. Svakodnevno korišćenje interneta i nepažnje prilikom ulaženja na slabo zaštićene stranice omogućavate otkrivanje vaših ličnih podataka, koje neko može iskoristiti kako bi narušili Vašu privatnost.

Svaki lični podatak koji se na internetu može povezati sa Vama, ulazi u Vaš „digitalni otisak“. Vaši lični podaci koje sami ostavljate na društvenim mrežama. Digitalni otisak je Vaš trag u digitalnom svetu, s toga je neophodno da pažljivo rukujete svojim podacima na internetu. Zato ćemo Vam predstaviti pet saveta kako da zaštitite podatke na internetu.

1. Čuvajte lične podatke

Potencijalni poslodavci ili kupci ne moraju da znaju Vaš lični status ili adresu stanovanja. Oni treba da dobiju informacije jedino o Vašoj stučnoj spremi i poslovnom iskustvu, kao i kako da stupe u kontakt sa Vama.
Uvek morate dva puta razmisliti sa kime delite svoje lične podatke, jer su izuzetno korisni za sajber kriminalce. Obavezno obratite pažnju na to gde unosite podatke. Preporučljivo je da koristite alate za praćenje kao što su „Ghostery“ i „Cliqz“ kako bi ste osigurali da se Vaše lične informacije ne mogu slati trećem licu.

2. Izaberite jaku šifru

Znamo da ste to čuli i ranije, ali stvaranje jakih, jedinstvenih lozinki Vam pomaže da odbijete „napadače“ od sebe. Ne koristite istu lozinku za više naloga. Koristite softver za upravljanje lozinkama koji Vam pomaže u upravljanju više lozinki tako da ih ne zaboravite. Kao što je gore navedeno pored jednostavnosti i lakoće pamćenja, lozinka treba da bude kreirana od najmanje 15 znakova mešajući slova – mala i velika, brojeve i posebne znakove. Svoju lozinku ne treba da delite ni sa kim.

3. Pazite šta skidate sa interneta

Glavni cilj sajber kriminalaca je da Vas prevara da skinete zlonamerne softvere ili aplikacije koje mogu zaraziti Vaš računar i tako doći do Vaših podataka. Preuzimanje stvari sa interneta i kliktanjem na „Prihvati“ kod iskačućih prozora (eng.“ Popup“) uzrokuje da se većina računara zarazi. Pažljivo odlučite šta ćete skinuti i UVEK skidajte samo sa proverenih stranica.

4.Uverite se da je Vaša internet veza sigurna

Kada ste kod kuće ili na poslu Vi najverovatnije koristite zaštićen internet. Međutim kada ste na putu to nije uvek slučaj. U koliko nemate svoj internet, prinuđeni ste da koristite besplatni javni WI-FI. Problem sa javnim WI-FI-jem je što često nije zaštićen. Što znači da hakeri lako pristupe vašem uređaju i podacima. Zbog toga bi trebalo da razmotrite ulaganje u virtuelnu privatnu mrežu (eng. VPN). VPN je deo softvera koji stvara sigurnu vezu preko interneta, tako da možete sigurno da se povežete sa bilo kog mesta.

5. Kupujte preko proverenih sajtova

Svaki put kada obavljate online kupovinu morate pružiti informacije o Vašoj kreditnoj kartici ili bankovnom računu. To je mesto gde sajber kriminalci najviše provode vreme, pokušavajući da dođu do tih informacija. To možete izbeći tako što ćete kupovinu obavljati isključivo putem zaštićenih sajtova. Identifikovaćete ih tako što će u adresi stajati https (s označava sigurnost). Vodite računa o svojim podacima.