Najpopularniji programi za obradu i uređivanje slika

obrada

Socijalne mreže su postale bitan deo svakodnevnice većini ljudi. Samim tim svi žele da postave savršenu i jedinstvenu fotografiju koja će se svima dopasti. Pored dobre kamere ili mobilnog uređaja bitan faktor igra i uređivanje same fotografije.  Zato smo izdvojili par popularnih programa za obradu slika koji Vam mogu pomoći u tome.

Photoshop

Čak i ako se nikada niste bavili obradom slika verujemo da ste ipak čuli za ovaj program. Photoshop je jedan od najpopularnijih programa širom sveta. Dostupan je kako za Windows tako i za Mac korisnike. Izuzetno je moćan program koji koriste mnogi profesionalni fotografi i dizajneri. Može se koristiti za gotovoto bilo koju vrstu uređivanja slika, od pojačavanja osvetljenja pa čak i do uklanjanja neželjenih predmeta sa slike.

Ovako moćan skup mogućnosti i funkcionalnosti navode mnoge ljude da traže besplatne verzije programa Photoshop.

Lightroom

Lightroom je profesionalno okruženje  za fotografe. Većina podešavanja koja želite da primenite nalaza se sa leve strane radne površine. Ako planirate da napravite foto album, on ima tu funkciju. Sa svim svojim alatima i korisničkim interfejsom omogućava organizovanje, obradu, štampu kao i deljenje fotografija. Vrlo je pristupačan, svi alati za uređivanje su dobro predstavljeni i lako se koriste.

GIMP

Kada se priča o besplatnim programima za obradu slika GIMP je jedan od najboljih na tom području. Takođe pored dva najpopularnija operativna sistema, dostupan je i na Linux-u. Open source je program što znači da ga možete nadograđivati po sopstvenim željama. Pored kreiranja i uređivanja slojeva, ovaj program može još i retuširati fotografije, menjati dimenzije, omogućiti dodavanje teksta, ali takođe podržava i 3D oblikovanje.

PicMonkey

PicMonkey-ev online uređivač fotografija ima sve alate i efekte koji su Vam potrebni da bi napravili željenu fotografiju. Podignite svoje fotografije, dizajn i društvene mreže na novi nivo pomoću raznolikih filtera koji ovaj program nudi. Veoma je jednostavna za korišćene i takođe se javlja u vidu mobilne aplikacije. Tako da gde god da se nalazite, u tom trenutku možete lako,brzo i jednostavno urediti Vaše fotografije.

Ovo je bilo par besplatnih i plaćenih programa za obradu i uređivanje slika. Internet je pun još takvih različitih programa koji čekaju da budu otkriveni sa Vaše strane. Na Vama je da ih isprobade i da izaberete onog koji Vam najviše odgovara. Uživajte!