5 Trendova Tipografije u 2018

fontovi-2018

Ovaj tekst je namenjen svima onima koji žele da podignu svoju kreativnost na viši nivo i unaprede svoje veštine i znanje koje  se odnosi na Veb i Grafičku Tipografiju.
Dobro je poznato da je tipografija umetnost i tehnika stvaranja nečega što je jedinstveno, a takodje i način da se svaka individua izrazi kroz različite tipove slova.
Fontovi i oblast Tipogrfije se stalno razvija i menja tako da je čak i samim veb dizajnerima vrlo teško da isprate i budu u toku sa svim trendovima.
Ovaj tekst će Vam upravo pomoći u tome. Daće Vam odgovor na pitanje koji fontovi su trenutno „top“, moderni i svakako pomoći priliku izbora za Vaš sledeći vebsajt, ili možda poster, flajer, vizit-karticu ili logotip. 

Predstavljamo Vam 5 Trendova Tipografije za 2018!

Geometrijski Fontovi

Geometrijski fontovi

Geometrijski Fontovi grade svoju popularnost još od njihovog pojavljivanja davne 1920. godine. Upravo zbog svoje jednostavnosti, „čistih“ i pravih linija, ovi fontovi su dostigli maksimalnu popularnot baš ove, 2018. godine. Geometrijski oblik slova, koji je potpuno bez ikakvih „serif“ elemenata (kukica i zakrivljenih krajeva) i savršeni krugovi zaista dovode do perfekcije. Uz sve navedeno i „minimalni“ izgled kojim odišu, ovi fontovi nam takodje daju neku futurističnu notu. Ovakvi fontovi svakako najviše odgovaraju tehnološkim i naučnim sajtovima i toj vrsti dizajna, ali se vrlo dobro mogu iskoristiti i prilikom izrade Logotipa ili vizit-karti. Ukoliko ste ljubitelj minimalnog dizajna i geometrijskih oblika, ovo su sjajni fontovi za Vas!

 

Velika Boldovana Slova

Boldovani fontovi
„Big and bold“ napravljen od strane Connary Fagen.

Slično kao i Geometrijski fontovi, Veliki i Boldovani fontovi stiču sve veću popularsnot. Ovaj tip slova je najbolji primer za minimalisam i jednostavnost zato što su oni laki za čitanje, vrlo upečatljivi i efektni tj ostavljaju moćan utisak na posetioce sajta. Odlični su za Veb Dizajn (za velike naslove, slajdere, dobrodišlice i sl) i naravno za naslove koji se nalaze preko fotografija.

 

Retro Fontovi
Retro fontovi


Retro Fontovi su uvek pri vrhu kada govorimo o fontovima. Njihova popularnost je uvek neverovatno velika, što je u neku ruku neobično jer u nekim drugim granama veb i grafičkog dizajna retro je nešto potpuno zabranjeno i nešto što se izbegava.  Ovakvi fontovi se trenutno najviše koriste za slova preko fotografija pogotovo kada se na fotografiju primene različiti filteri. Savršeni su za vraćanje u prošlost i oživljavanje nekih starih uspomena. Medjutim da biste napravili font kao što su ovi, morate mnogo da radite, koristite razne teksture, senke, rdju, tačkice i linije. Ako Vam je potrebna inspiracija za ovako nešto, pogledajte malo fotografije iz 70ih godina. Zaključak je da sa ovim fontovima nikada ne možete da pogrešite!


Još  jedan primer retro fontova preko fotografije.

 

 

Rukopis Fontovi

Rukopis fontovi
Prelep font koji izgleda kao da je slikan vodenim bojama odličan za reklamne kartice i pozivnice. Napravila: Lucy.

Rukopis fontovi
Fontovi sa četkicom sa boldovanim linijama  i oštrim ivicama, odlični za print na majicama.

Da li volite da pišete, crtate ili možda i jedno i drugo? Ukoliko je Vaš odgovor da, ovaj trend je savršen za Vas. Svaki font ovog tipa je jedinstven i on unosi lepotu i autentičnost u svaki dizajn. Font pisan četkicom sa dosta razgraničenim, boldovanim linijama su vrlo privlačni. Medjutim oni takodje mogu biti radjeni i vodenim boajama te na taj uneti malo zabave i dobrih vibracija. Ovaj tip se najčešće može naći na posterima, pozivnicama, logotipima, i koricama od knjiga. Jedna od najboljih stvari ovde je to što možete da eksperimentišete sa linijama, debljinom i dužinom slova koliko želite.

 

Obojeni fontovi

Obojeni fontovi

Gradient font made by Sentavio.

Ako volite zabavne fontove, igra i jake boje, obožavaćete ovaj font! Ovaj trend je vrlo zarazan i ostavlja pozitivan utisak na čitaoca. Da bi izgleda još bolje, možete dodati gradijent, teksture i druge grafičke efekte i samim tim uneste linije svoje ličnosti u font.

To je bilo 5 zanimljivih Trendova u tipografiji koji su veoma aktuelni i popularni. Sigurni smo da će Vam izbor fonta, bilo da se radi o vebsajtu ili nekoj vrsti grafičkog dizajna, biti olakšan uz ovaj tekst jer sada znate koje pravce treba pratiti u ovoj godini!

Još zanimljivih tekstova pročitajte ovde.

Related Posts

Leave a comment