Izrada sajta – šta je potrebno da znate?

izrada-sajta

Potrebna Vam je izrada sajta, a nemate previše iskustva o tome?
-Ne brinite, Ja ću vam pomoći.

Veliki broj ljudi koji se nadje u situaciji da im je potreban vebsajt, dožive strah od nepoznatog i žele da odustanu od te ideje jer smatraju da izrada sajta sa sobom nosi “veliki broj komplikovanih elemenata i pitanja” na koje oni nemaju odgovor niti vremena da se time bave pored svoje osnovne delatnosti.

Medjutim u stvarnosti to nije tako. Vrlo je jednostavno. Samo je potrebno da Vas neko provede kroz taj famozni proces koji se zove “Izrada Sajta”.  Zato ovim člankom želim da Vam detaljno objasnim šta treba da znate ukoliko se opredelite za pravljenje novog sajta i koja su to najčešća pitanja na koja bi trebalo da znate odgovor prilikom isticanja svojih zahteva programeru.

Šta moram da znam ukoliko želim vebsajt?

Pojmovi  na  koje treba da se fokusirate su: vrsta odnosno tehnologija u kojoj će vebsajt biti radjen, funkcoionalnosti koje želite da Vaš vebsajt poseduje i dizajn (izgled) samog sajta. Takodje, ono što morate da imate u vidu je da Vam je za puštanje samog sajta sa radom potrebno da zakupite server i domen, ali o tome više uskoro.

Tip i tehnologija sajta

Postoje različiti tipovi sajtova i zato je potrebno da znate koji tip konkretno je Vama potreban. Najčešći tipovi sajtova su: prezentacioni (pomoću kojeg možete da se predstavite klijentima, predstavite svoju firmu i delatnost, ali i omogućite im da Vas lako kontaktiraju i nadju),
Online prodavnice (ovo je idealno rešenje da proširite svoju prodaju i na online dimenziju, te tako omogućite posetiocima sajta da jednostavno pretraže, poruče i kupe vaše proizvode – više o tome pročitajte ovde). Pored dva pomenuta tipa postoje i drugi ka što su: društvene mreže, forumi, “custom” veb aplikacije i sl.

Kada govorimo o tehnologiji pre svega pričamo o “backend-u” sajta tj načinu na koji ćete sami moći da koristite i održavate vebsajt. Izrada sajta u WordPress tehnologiji je najčešća i veoma jednostavna za održavanje, ali je za pravljenje nekih komplikovanijih aplikacija idealno rešenje korišćenje čistog PhP-a uz neki framework kao što je npr. „Laravel“.

Funkcionalnosti Vašeg sajta

Pre nego što sama izrada sajta otpočne, trebalo bi da imate neku okvirnu sliku o tome koje želite funkcionalnosti da Vaš novi vebsajt ima. Funkcionalnosti svakako zavise od tipa sajta, vrste vaše delatnosti i vaših potreba, ali predstaviću Vam neke česte funkcionalnosti koje sajtovi poseduju. To mogu biti Slajderi i Galerije sa slikama viskogo kvaliteta, Blog (gde možete jednostavno pisati i deliti vesti i zanimljive tekstove), razni sistemi “bookinga” – poručivanja (proizvoda, hrane), rezervacija (apartmana, vozila, tretmana ili pregleda, bioskopske sale, stola u restoranu), sistem online prodavnice sa poručivanjem i integracijom plaćanja i druge. Takodje česta funkcionalnost koja je bitna našim klijentima je multijezičnost – tj mogućnost izbora izmedju više jezika.

Dizajn (izgled) Sajta

Poslednja bitna stavka je sam frontend (izgled) i dizajn vašeg sajta. U pogledu izgleda sajta ovde se nameću dva bitna pitanja.

Prvo je da li imate posebne zahteve u pogledu samog dizajna. Da li Vam sam izgled, raspored elemnata predstavlja bitan faktor ili ne? Ako imate posebne zahteve u ovom delu – predlažemo Vam uslugu Veb dizajna gde će neki od naših dizajnera da vam projektuje budući izgled sajta (a sve to u skladu sa vašom idejom i zahtevima) i nakon toga će naš programer da napravi sajt koji će 1:1 pratiti pomenuti dizajn. U suprotnom, možete samo dati par uopštenih pravaca (npr. želim beli sajt sa plavim headerom) i ostaviti slobodu našim kreativnim programerima da Vas iznenade. Takodje korisna i stvar koja može biti od pomoći u ovakvim situacijama je da nam date primer nekog sajta koji Vam se svidja.

Drugo pitanje je veoma jednostavno i odnosi se na to da li već posedujete svoj logotip ili ne?  Naime svaki sajt mora da ima i svoj logo. Nešto po čemu je prepoznatljiv i nešto što će posetioci Vašeg sajta dobro upamtiti. Sa ponosom ističemo da u timu imamo preko 10 uspešnih i iskusnih grafičkih dizajnera koji vrlo dobro rade svoj posao, a neke od njihovih poslednjih dostignuća možete videti ovde.


Još jedna stvar koju želimo da napomenemo je da je za puštanje vašeg sajta potrebno da zakupite domen i server. Domen je url koji će vaši posetioci kucati kako bi došli na vašu veb lokaciju (www.nešto.rs ili com), a server je prostor gde će Vaš novi sajt biti smešten. Domen možete zakupiti kod bilo kog internet provajdera u zemlji ili inostranstvu, a uslugu iznajmjivanja servera pruža i naša firma.

Čestitamo Vam! Uspešno ste sa nama prošli sve bitne elemente i sigurni smo dosta toga novog naučili.

Izrada sajta Vam sada neće predstavljati problem i nešto od čega ćete pobeći jer sada znate sve informmacije koje treba da date programeru koji će raditi vaš budući sajt.

Dakle vaše instrukcije programeru mogu da izgledaju ovako:

„Treba mi prezentacioni sajt za moju firmu, koj će imati integrisan Blog i Galeriju. Sajt je potrebno da bude na srpskom i engleskom. Želim uslugu dizajna sajta, a logo već imam.“

Ovo su više nego konkretne informacije koje su nam dovoljne za sastavljanje ponude. Ostalo je samo da nas kontaktirate.

Related Posts

Leave a comment